miercuri, 16 mai 2012

Testarea vitezei internetului personal

Daca conexiunea dvs de la Internet este prea lenta, este bine sa verificati acest lucru pe un site special. Un simplu test al vitezei conexiunii la Internet poate da niste indicatii destul de concrete in legatura cu latimea de banda dispoibila in momentul respectiv.
Cele mai bune site-uri care ofera acest lucru sunt Speedtest.net si Auditmypc.com.
Speedtestul testeaza viteza Internetului avand la dispozitie o lista cu diferite localitati, iar rezultatele sunt foarte corecte avand in vedere locatia si adresa de IP.
AuditmyPC da de asemenea rezultate bune chiar daca el nu dispune de o asemenea lista. Viteza la uploadare si descarcare sunt importante.

Sincronizarea telefonului Nokia cu PC-ul

Nokia Ovie Suite este un program care realizeaza sincronizarea continutului de pe telefonul Nokia cu calculatorul personal. Astfel, se pot sincroniza contactele din telefon cu calculatorul sau se pot adauga contacte noi sin calculator care se vor sincroniza ulterior cu telefonul. Se poate face, de asemenea, un backup al contactelor la nevoie pentru o revizie ulterioara. Se poate, de asemenea, descarca muzica si harti, se pot trimite mesaje direct de pe calculator sau se poate conecta la Internet folosind conexiunea telefonului. Nokia Ovi Suite este un program multifunctional pe care orice detinator de telefon Nokia ar trebui sa-l aiba. Nokia Ovi Suite este gratuit si compatibil cu sistemele de operare Win XP, WIN Vista si Win 7.

Conectivitatea prin Bluetooth

Daca se face pentru prima data conectarea dispozitivului Nokia la computer prin Bluetooth, tebuie sa se lege in pereche cele doua dispozitive.
Legarea in pereche inseamna codificarea a doua disozitive astfel incat acestea sa poata comunica pentru a face schimb de date. Se poate folosi o parola aleatorie generata de Nokia Ovi Suite sau orice alta parola. Parola nu trebuie insa memorata cand se activeaza Bluetooth pentru prima data, ci este necesara furnizarea unui nume la conectare pentru transferul de date.

Avantajele Internet Banking

Se pot derula operatiuni financiare si in afara orelor de program al bancii, din orice punct de acces la Internet prin intermediul unui browser de web obisnuit cu o conexiune standard.
Banking-ul permite clientilor aflati la distanta sa realizeze operatiuni prin ordine de plata, sa vanda si sa cumpere valuta, sa onoreze facturile, sa creeze depozite la temen si sa autorizeze sau sa verifice operatiunile efectuate.
Prin utilizarea Internet Banking-ului exista un control sporit al platilor prin vizualizarea extraselor de cont, monitorizarea tranzactiilor si obtinerea de informatii privind fluxul de numerar.

Antivirusul

Spre deosebire de alte tipuri de programe care pot exista sau nu pe un calculator, in functie de nevoile utilizatorului, antivirusul este o aplicatie esentiala care nu trebuie sa lipseasca de pe niciun sistem.
Antivirusul trebuie sa fie primul program instalat imediat dupa instalarea sistemului de operare Windows. Functiile importante ale unui antivirus ar trebui sa cuptinda: rata maxima de depistare a virusilor, actualizare frecventa, scanare euristica (recunoasterea oricarui program dubios), consum redus de resurse, etc. Printre cei mai buni antivirusi se numara Bit Defender, Kaspersky, Avast, Avira.

Windows Live ID

Windows Live ID este un mecanism de autentificare sau o identitate electronica, un identificator prin care site-uri sau aplicatii pe net ne pot recunoaste.
Avantajele unui Windows Live ID este ca acest mecanism este facut pentru a functiona pe orice site. Cu alte cuvinte, folosind acest cont Win Live ID poti fi "recunoscut" de catre mai multe site-uri sau aplicatii. Un Windows Live ID ofera utilizatorilor protectia datelor personale. Cand un site vrea sa "identifice" u vizitator folosindu-i contul Windows Live ID, acel site nu va primi decat informatii sumare, adica un numar de identificare si nu toate datele contului.

Sistemul de plati electronic, Pay Pal

Pay Pal este cel mai mare site care se ocupa cu intermedierea platilor si transferurilor electronice de bani. Pay Pal ofera romanilor posibilitatea realizarii transferurilor de bani, precum si plata produselor achizitionate de la diferite magazine online care accepta acest sistem de plati.
Pe site-ul oficial Pay Pal se poate vedea lista cu tarile in care se poate realiza transferul de bani. Pay Pal ofera posibilitatea retragerii de bani si in Romania.
In momentul crearii unui cont Pay Pal va trebui sa nu salvezi datele in contul creat si este de preferat ca aceste date sa fie tinute minte.

marți, 15 mai 2012

Optiunea SEO

SEO este o abreviere pentru Search Engine Optimisation. Acest tip de servicii se adreseaza proprietarilor de site-uri ca isi doresc un trafic ridicat printr-o pozitionare mai buna in rezultatele cautarilor prin motoarele de cautare precum Google, Yahoo sau MSN.
Cateva dintre aceste indicatii de optimizare a cautarii sunt folosirea in loc de codul javascript din fisierele HTML, fisiere externe incluse, includerea claselor de culori si fonturi din fisiere, folosirea tag-urilor H1 pentru titlurile paginilor, limita acestora fiind de 100 k, etc.

Sistemele de operare Linux

Sistemele de operare Linux sunt : Unbuntu, Mandriva, Federa, Open Sense, etc. Se constata ca tot mai multa lume care administreaza un computer migreaza spre Linux. 
Avantajele sistemului Linux sunt multimple: sistemele sunt mult mai stabile, mai sigure (nu se viruseaza), mai "usoare" (cu mai putine resurse folosite, deci mai rapide) si mai ieftine decat alte SO (sunt gratuite). In mod obisnuit, sistemele de operare Linux au ca browser preinstalat Firefox. Toate sisemele Linux instalae ocupa un spatiu de 54,4 Gb.

Instalarea Windows 7 pe calculator, pasi

Pentru a instala Win 7 pe un calculator este nevoie de un CD/DVD bootabil. Daca bootarea nu porneste de pe CD/DVD, trebuie sa se intre in BIOS. Inainte de incarcarea So se apasa orice tasta . De obicei tasta F2 sau difera in functie de fabricantul sistemului. La apasare tastei indicate de sistem va fi afisat BIOS-ul.
In BIOS se cauta optiunea BOOT si se pozitioneaza CD/DVD-ul.
In cazul in care bootarea se face direct de pe CD/DVD nu mai este necesara intrarea in BIOS. 
La primul pas dupa acesta, se selecteaza limba, optiunea Next si Install Now pentru instalaea sitemului de operare. Se bifeaza mai departe acceptarea contractului si se alege mai departe optiunea Custom (advance). Aceasta inseamna ca nu rescriem sistemul de operare peste cel deja existent ci instalam unul nou. 
Crearea partitiilor este relativ simpla, cu conditia sa stim fiecare partitie ce dimensiune are pentru a pasatra sau a sterge datele.  Dupa instalarea SO se trec dupa caz numele de utilizator, parola (optional) si numele calculatorului. Urmatorul pas este instalarea update-urilor. 

Hosting-ul

Hosting-ul sau web hosting inseamna gazduirea pe o anumita perioada de timp a unui spatiu  pe discurile de stocare ale unui server. Server care are una sau mai multe conexiuni permanente la internet.
Pentru a putea adresa, si deci utiliza acest spatiu trebuie un nume de domeniu. Subdomeniile nu sunt fosrte relevante. Numele de domeniu este ca o eticheta de identificare pe un dosar aflat intr-o arhiva imensa. 
Avantajele hosting-ului sunt multe. Printre acestea se numara: indicatiile si optimizarea unui website, promovari pentru site-urile noiu, teste SEO gratuite pentru orice model de site, mutari de website-uri pe alte servere, etc.

Probleme cu Windows Genuine Advantage

Stim ca la fiecare reinstalare de Windows care nu este licentiata exista probleme cu Windows Genuine Advantage (WGA). In fond, nu toata lumea are nevoie de un SO (sistem de operare) original deoarece acesta este destul de scump, si apoi se viruseaza destul de repede daca nu stim sa-l protejam. Doar firmele sunt cele care sunt obligate sa pastreze varianta originala a SO.
WGA este o unealta de la Microsoft special gandita care actioneaza odata cu instalarea Windowsului copie si creeaza mari batai de cap daca nu este eliminata de la bun inceput. WGA este deci o aplicatie care se instaleaza prin intermediul unui update.
Pentru a elimina WGA esxista mai multe optiuni, insa singura cea mai rapida si eficienta este downloadarea unui program care dezactiveaza WGA-ul. Acesta se numeste WGA Remover. (pentru Win 7)

Intretinerea sistemului de operare

CC Cleaner este un program gratuit utilizat pentru a mentine sistemul de operare  la parametri optimi. CC Cleaner este utilizat pentru "curatarea" registrilor si fisierelor din cache, programe care dupa mai mult timp incetinesc calculatorul. Cleaner curata, deci regisstrii, fisierele temporare si a altor programe inutile din sistemul de operare.
Spre deosebire de Registry Cleaner sau Registry Booster care sterge din calculator pana nu mai merge nimic, CC Cleaner este un program gratuit, fosrte bun care isi face treaba bine si nu pe jumatate cum se intampla la celelalte (necesita cumparare pentru executarea full). Programul pate fi descarcat de aici.

Ultima versiune de Yahoo Messenger 12

Cu noua versiune de Messenger 12 ai parte de o noua grafica fosrte bine si atent compusa din elemente mai mult sau mai putin comune. Daca pana acum avatarul esra pozitionat in partea dreapta, se pare ca noile schimbari sunt mult mai benefice. 
Aceasta versiune de messenger este printre  cele mai bune de pana acum. Comunicarea cu prietenii de pe Facebook poate fi efectuata direct din programul Yahoo Messenger 12. Aceasta versiune de Yahoo este compatibila cu Win Vista si Win 7, dar si cu versiunile precedente ale sistemului operativ gestionat de Microsoft.
Programul Messenger 12 se poate descarca gratis de aici.

Versiunea Alpha

Versiunea Alpha a unui software se refera la prima faza pe care produsul incepe testarea. 
In aceasta faza, dezvoltatorii software-ullui respectiv testeaza folosind tehnici numite "white box" care testeaza structurile interne ale programului si integritatea acestora. Testari aditionale de genul "black box" sunt apoi facute de o echipa diferita de testeri. Tehnicile "black box" presupun testarea functionalitatii programului. Practic, trecerea la testarea "black box" inseamna ca versiunea Alpha este numita pre-Alpha. Versiunile Alpha ale softerilor sunt foarte instabile si pot cauza adesea pierderi de date si intreruperi ale functionalitatii programului. Versiunea Alpha se noteaza cu 1.1 sau 0.8.

Programele in faza de lansare Beta

Versiunile Beta reprezinta faza de finalizare bruta a unui program, in care sunt incluse toate functiile care au fost planificate pentru versiunea respectiva, dar in care inca pot exista buguri majore. Finalizarea fazei Beta are loc in momentul in care toate bugurile majore cunoscute au fost rezolvate.
In mod normal, versiunile Beta sunt efectuate de catre Beta Testeri care pot primi versiunea finala gratuit sau la un pret redus de la dezvoltatator ca rasplata ca au ajutat la testarea produsului inainte sa fie lansat pe piata. De obicei, versiunile Beta ale softerilor contin numele versiunii 0.1 sau 1.0.b.

Despre Linux

Linux este o copie a sistemului de operare UNIX care poate rula pe un calculator cu procesor Intel 386 sau mai bun. Linux este UNIX, acesta fiind un software aflat sub copyright; trebuie cumparata o licenta pentru a-l putea utiliza legal.
Linuz a fost rescris de la zero pentru a elimina necesitatea platii licentei. Totusi, Linux se bazeaza in intregime pe comenzile "look and feel". Linux este asadar un sistem multiuser si multitasking, adica mai multi utilizatori pot folosi mai multe programe in acest timp.

Diferenta dintre MP3 si MP4

MP-urile sunt forme de codificare a datei, folosite in special pentru date de tip audio. MP3 si MP4 sunt algoritmi care ajuta la compresarea unui sir extrem de lung de 1 si 0 (o melodie)  in reprezentari interne binare de "sunete", ocupand mai putin spatiu. (MP3 reda doar muzica, in timp ce MP4 reda video).
MP4 ofera in plus posibilitatea de a comprima si formate video, subtitrari, text. Are, deci un algoritm de compresie mai eficient decat MP3.
Pe scurt, un MP4 afiseaza si citeste formatul melodiilor. MP4 are o calitate mai buna decat un MP3 intr-o conversie mai mica.

Memoria Cache

Memoria Cache este o stocare temporara de date colectate de browserul internet in timp ce se navigheaza pe web. Datele din memoria Cache pot include orice, de la parole ,la raspunsuri care au fost introduse in formularele online. Datele selectate in memoria Cache pot fi controlate prin stergerea in orice moment a acestora.
Uneori, o memorie Cache plina poate provoca dificultati de incarcare a anumitor pagini web sau formulare. Pentru a preveni acest lucru, cea mai buna modalitate de a rezolva aceasta problema este golirea memoriei Cache pentru a face loc datelor noi.

Tracking Coockies

Un cookie este un camp text pe care un site web il poate cere browserului sa-l memoreze si sa-l afiseze la utilizaril ulterioare. Coockies sunt destul de folositoare. Protocolul HTTP pe care se bazeaza webul nu are un sistem nativ de a recunoaste un vizitator de la o pagina la alta.
Adresa IP este insuficienta. Prin cookie este inlesnita activitatea de autentificare intr-un site sau in optiunea de tip "shopping cart". 
Dezavantajul cookie-urilor este acela ca ele permit strangerea de informatii despre comportamentul utilizatorilor ( o anume pagina vizitata si cand).

Google Firefox sau Google Chrome ?

S-a demonstrat ca Google Chrome este cel mai bun browser de internet de pana acum. Versiunea 4.0 de la Mozilla a inceput sa se miste din ce in ce mai incet si chiar sa se blocheze. Ultima versiune lansata de acestia, versiunea 7.0 promite sa repare greselile versiunilor anterioare, consumand mai putina memorie si avand o viteza imbunatatita.
Este tarziu, totusi pentru cei de la Mozilla deoarece au fost devansati de cei de Chrome, un, browser descoperit de majoritatea utilizatorilor care are o viteza de miscare mai mare si a ajuns chiar la vesriunea stabila 14.0.

Update-urile la windows

Activarea update-urilor la windows trebuie facuta numai in cazul in care sistemul de operare este original, deci are licenta. Daca nu este original si este preluat din alte surse, atunci este bine ca update-urile sa ramana dezactivate sau cel putin sa fie dezactivate de pe optiunea "automatic". Astfel, se poate monitoriza cu usurinta care update-uri vor fi instalate si care nu.
Cei de la Microsoft recomanda instalarea update-urilor deoarece acestea permit imbunatatiri, insa acest lucru nu este recomandat, asa cum s-a precizat mai sus, numai in cazul unui sistem de operare original.
Instalarea Service Pack-urilor trebuie facuta numai pentru cele utile, altfel vor incarca sistemul inutil.
O problema destul de des intalnita din partea utilizatorilor Windows este aparitia notificarilor de la WGA care atentioneaza in cazul unei piratari. Pentru a preveni acest lucru, la instalare trebuie omis update-ul cu numele "KB71033".

Verificarea noilor optiuni ale programelor

Majoritatea problemelor de securitate ale sistemelor de operare Windows provin de la programele instalate pe care le folosim zi de zi. De altfe, cu cat mai cunoscut este un program, cu atat mai multe persoane rau intentionate vor sa destabilizeze reputatia programului, obtinand prin intermediul lor controlul total sau partial asupra calculatorului nostru.
Secunia PSI 3.0 Beta realizeaza o scanare completa a sistemului pentru a detecta programele instalate, apoi verifica daca exista actualizari pentru fiecare dintre acestea. In momentul finalizarii analizei, se va instala o noua versiune a tuturor celor asupra carora poate interveni o lista cu cele care vor trebui actualizate manual.

Programe de marit poze

Sunt foarte multe programe la oara actuala pentru marirea pozelor, de la cele mai complexe pana la cele mai simple.
Photoshop este cel mai bun program de marit poze, insa este si foarte dificil de utilizat mai ales de catre incepatori sau amatori. Fast Stone Image este un alt program dedicat maririi pozelor si ofera in plus si alte posibilitati de actiune asupra pozelor. Smilla Enlarger este un program care mareste pozele prin sistemul de pixeli, insa la o dimensiune mai mare se poate deteriora calitatea imaginii.

Service Pack-urile din Windows

Un Service Pack (SP) este o colectie de actualizari ale versiunilor programelor si fisierelor care aduce functionalitati imbunatatite, extinse si uneori noi.
Instalarea unui SP este mai usoara decat instalarea individuala a actulizarilor, mai ales in mediul de afaceri, unde trebuie actualizate foarte multe PC-uri.
Pentru utilizatorul obisnuit, instalarea unui Service Pack poate da ceva batai de cap mai ales pe un sistem nu foarte performant. Instalarea unui SP necesita timp, fiind un procedeu de durata si necesita cel puti un restart pe durata instalarii PC-ului nefiind utilizabil.